Haags Kabaal 1 en 2 februari 2020

 

Theaterfestival MACHT

HAAGS KABAAL

Leeuw

Op 1 en 2 februari 2020 wordt in Den Haag het Theaterfestival MACHT georganiseerd. Haags Theaterhuis en theater De Vaillant belichten vanuit elke hoek het thema MACHT.

Macht in de politiek, macht op het slagveld, de macht der seksen, maar ook macht in het theater. Macht corrumpeert, erotiseert en perverteert. We zijn er allemaal vies van, niemand wil een machtswellusteling zijn. Maar zonder macht zijn we in staat tot niets. Omdat macht net zoveel verschillende gedaanten kent als theater, zoeken we een festival lang de podiumkunsten in alle breedte op, in een cross-over van theater, debat, cabaret, lezingen en beweging.

Naast de voorstellingen is er o.a. een lezing met ruimte voor discussie door oud minister Jan Pronk en kun je kijken naar een dekolonisatie ritueel. Zelf actief zijn tijdens het festival kan ook. Zo kan je meedoen aan een workshop capoeira, kan je je eigen Powertalk over het thema MACHT laten filmen en kan je tijdens het Open podium je eigen act laten zien. Bekijk hieronder de programmaonderdelen

Het festival ervaar je door het lopen van een belevingsroute door het hele theater. Deze duurt circa 1,5 uur.

TICKETS

Risjaar

Risjaar

Te zijn, in goed of kwaad. De voorstelling is een bewerking van Risjaar Modderfokker den derde. Een toneel stuk geschreven door Tom Lanoye. Zoals de titel al weggeeft is het stuk gebaseerd op Richard III van Shakespeare. Deze voorstelling toont hoe hij, Risjaar, zijn pad naar macht bewandelt. Hij spint, hij weeft, smeed en vormt verhalen, geruchten, het nieuws, jouw waarheid zo naar zijn hand. Alles voor de macht. Regie Chyramain van Kempen

Te zien in beleving GEZAG, CONTROLE en OVERWICHT

TICKETS


TabulaRasa

Tabula Rasa

Taboes hebben macht over de samenleving. Of heeft de samenleving de macht over taboes? In de voorstelling Tabula Rasa onder regie van Wilfred van de Peppel wordt dit dilemma aan de kaak gesteld.

Te zien in beleving BEWIND en REGIME

TICKETS


Jan Pronk

Lezing Jan Pronk- GEANNULEERD

Oud minister Jan Pronk geeft een lezing over de macht en onmacht van de Verenigde Naties.

Te zien en te horen in beleving REGIME

TICKETS


de Baardman

De Baardman

De Baardman is een magisch ontwerper die met zijn humor en creatieve ideeën mensen weet te verbazen en te raken. In zijn stukken kaart hij thema's aan die je zeker aan het denken zullen zetten. Dit is magie met een verhaal.

Te zien in beleving INVLOED en OVERWICHT

TICKETS


dekolonistatie ritueel

Wij zijn de voorouders - een dekoloniserend ritueel

Het proces van eenieder in de context van dekolonisatie is anders, ook wanneer dat zich vertaalt in beweging. Het begin van een nieuwe creatie van Fazle Shairmahomed, een dekoloniserend ritueel die hij maakt in de AIR Homegrown van De Vaillant. De heartbeat wordt als basis gebruikt om transformatie tot stand te brengen, geïnspireerd door trance rituelen vanuit Gnawa en Zar, brengt Fazle verschillende culturele tradities samen vanuit zijn beleefde realiteit in multicultureel Nederland. Tradities die zijn samen gekomen vanuit een gedeelde geschiedenis waarin mensen gekoloniseerd werden en waarin anderen koloniseerden. Hoe breken wij de mechanismen die nog steeds aanwezig zijn? Hoe leggen wij verbinding met onze voorouders?

Fazle Shairmahomed
Fazle Shairmahomed is een performance kunstenaar en danser, afgestudeerd in culturele antropologie en Midden-Oosten studies/Arabisch. Hij maakt voornamelijk dekoloniserende rituelen, waarmee hij tegelijkertijd de relatie met het publiek, en de zintuiglijke waarneming transformeert. De manier waarop zijn lichaam is gepolitiseerd als een Nederlands Surinaams-Hindoestaanse moslim queer man creëert een noodzaak die zijn artistieke keuzes vorm geeft. Vanuit deze alledaagse realiteit houdt hij zich bezig met thema’s als de dood, wedergeboorte, voorouders, belonging, koloniale geschiedenis, en healing. Sinds 2013 is hij ook een van de leden van CLOUD danslab, een dansstudio georganiseerd door kunstenaars, die met name onderzoek naar dans, beweging, en performance kunst steunt in Den Haag.

https://www.instagram.com/fazle_shairmahomed/

Te zien in beleving INVLOED en OVERWICHT

TICKETS


In een Tedx - achtige sfeer, met publiek en camera, geven we ruimte aan iedereen die vanuit zijn/haar invalshoek, beroep, ervaring, sekse, afkomst et cetera zijn of haar POWERTALK wil bijdragen aan het thema van het theaterfestival MACHT op zaterdag 1 feb. Wat wil jij kwijt over MACHT? Deel het! Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te zien in beleving BEWIND en GEZAG

TICKETS


Nee, jij trekt volle zalen

Laat je verrassen door iedereen die het podium betreedt. Zang, Cabaret, Dans, Poezie, Rap.... Wil jij/jullie zelf meedoen? Geef je dan op vóór 25 januari bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te zien in beleving BEWIND en GEZAG

TICKETS

Verborgen Parels

Verborgen Parels

Een voorstelling van stichting Avrasya i.s.m. Haags Theaterhuis. In Verborgen Parels en Onze Ogen wordt het publiek onderdeel van de voorstelling. Waargebeurde verhalen van de vrouwen kruipen onder je huid, er komt voelbaar contact en daadwerkelijke interactie.

Te zien in beleving INVLOED

TICKETS


Het hoogste woord

Het Hoogste woord - workshop debatteren

Debatteren kan op veel manieren. Het gaat er altijd om als spreker een jury (dus niet zozeer de tegenstander, maar het publiek) te overtuigen. Wat alle vormen verder gemeen hebben is dat ze van een goede debater veronderstellen dat hij of zij snel kan reageren en nadenken en overtuigend kan presenteren.

Debateer mee in beleving BEWIND, GEZAG of REGIME

TICKETS


Situatiewerken met kostuums - Kunstenaar Yvette Teeuwen

Ik stel mensen bij binnenkomst de simpele open vraag of ze een zwarte cape willen dragen (er zijn er 10). De keuze is vrij, maar elk antwoord maakt je evenzeer deel van het werk. Mijn rol als kunstenaar om te regisseren is minimaal: alle fysieke bewegingen en reacties van de mensen zelf vormen ter plekke het kunstwerk. Het werk brengt verwachtingen, gevoelens, gedachtes, associaties, etc.over 'de imponerende mensen in zwarte capes' visueel en voelbaar aan de oppervlakte. 'Visueel' door de imponerende bewegingen en zwieringen van de zwarte lange capes (de mensen lijken groter, roepen associaties op met beelden uit films van machthebbers of zelfs magiërs in zwarte capes, etc.) en het word ook 'voelbaar' in de sfeer tussen beide groepen (je hoort de mensen zonder cape bijv.zachtjes en onzeker fluisteren over 'wie zijn zij?' terwijl zij de zelfde vraag hebben gekregen aan t begin, en de mensen in cape 'doen ook maar wat' vanuit impuls, zij zijn ook gewoon maar mensen...)

Te ervaren in beleving CONTROLE

TICKETS


Volg het evenement ook op Facebook

Wil je een indruk krijgen van de vorige editie FAKE NEWS op 13 en 14 april j.l. in theater de Vaillant, klik dan HIER

Login Form