Over onsAlle informatie over het Haags Theaterhuis

 

Docenten

image

Amanda Wolzak

Amanda Wolzak volgde haar opleiding als actrice bij de Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Zij is twee-talig, Engels/Nederlands, en heeft de afgelopen 25 jaar als theaterdocent, regisseur, actrice en voice-over artiest gewerkt in Nederland, Engeland en Duitsland. Ze werkte als theater en improvisatie docent bij de Acteer Studio in Scheveningen. Zowel in het amateur als professionele circuit heeft ze meerdere regies op haar naam staan. Als voice-over artiest heeft ze opdrachten voor o.a World Press Photo, talen programma’s, bedrijfs films, radio en film. Ze speelt de rol van Margaret Thatcher in de science fiction film, Iron Sky, The Coming Race, die in film theaters te zien is eind 2017/begin 2018. Op dit moment werkt ze als regisseur met meerdere artiesten aan een jeugdtheater productie die in oktober gaat spelen bij het Laaktheater in Den Haag.

Amanda Wolzak trained as an actress at the Royal Central School of Speech and Drama in London. She is bi-lingual English/Dutch and has worked extensively as a teacher, director, actor and voice-over artist in theatre and film for the past 25 years in The Netherlands, UK and Germany. She worked at the Actors Studio in Scheveningen for 7 years as an acting and improvisation teacher and has directed numerous amateur and professional productions in and around The Hague. As a voice over artist she has assignments for World Press Photo, language programs, corporate films and commercials for radio and film. She recently played the part of Margaret Thatcher in the science fiction film, Iron Sky, The Coming Race which will be released at the end of 2017. She is now working at the Laaktheater with several artists on a production for children which can be seen in October and November this year.

Cursussen: Drama classes: English Improvisation

image

Irene van den Boogaard

Irene van den Boogaard is gespecialiseerd in muziek-en locatietheater. Zij maakte vele voorstellingen op locatie, zoals "Festen" in een monumentaal herenhuis, "Desperado" in een oude fabriekshal en onlangs "Leedvermaak" in een art-deco-Sociëteit. Ongebruikelijke, bijzondere ruimtes en live muziek inspireren haar, zo komt een stuk echt tot leven. Ook ziet ze dat haar spelers sneller tot oprecht en geloofwaardig spel komen.

Al meer dan 15 jaar geeft Irene dramalessen aan studenten Klassiek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Binnen een internationale context ontwikkelde ze een geheel eigen lesmethode: leer de universele toneeltaal waarin tekst geen rol speelt. Onderzoek dan de schoonheid en functionaliteit van toneel- en liedteksten in hun oorspronkelijke taal. De focus ligt hierbij op contact met medespelers en contact met het publiek. Gaandeweg specialiseerde Irene zich daarom in oefeningen om de dubbele concentratie, een vereiste voor elke goede performance, te bevorderen.

Verder schrijft Irene ieder jaar een stuk voor de studenten Podiumtechniek voor het Mediacollege Amsterdam. In deze speelse en toegankelijke stukken spelen (video)beeld, licht en geluid een grote rol. Onder haar regie voeren de studenten het stuk uit in hun hoedanigheid van regie-assistent, licht-/geluidsman, inspiciënt etc.

Irene studeerde in 2003 af aan de opleiding Theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Cursussen: Theaterweekend

image

Gaby Weekhout

Geboren 1966, vanaf 1993 actief in het amateurtheater. Eerst vooral spelen, daarnaast in de loop van de jaren steeds meer interesse in theatertechniek, licht en geluid. Geen officiële opleiding hierin (wel een cursus bij Vrij Theater). Noem me een ‘nerd in disguise’: weet vrij veel van techniek, schroom niet om apparaten uit elkaar te halen en met logisch denken weer in elkaar te zetten. Met succes. Als eigenaar en technicus in mijn eigen Theater De Kunsthut, hou ik ervan om samen met een regisseur een lichtplan te maken, uit te vinden wat wel en niet werkt, wat mooi maar zeker ook, wat misschien niet zo mooi, maar wel rauw en daardoor ook mooi kan zijn. Mijn devies is “less is more”, aangezien datgene dat niet belicht is ook iets doet met een voorstelling. Schaduwwerking, al dan geen gebruik van kleur, videobeelden, muziek, geluidsdecor. Ga vooral altijd op je gevoel af. En dat voor een nerd…

Cursussen: Regie & Licht

image

Serge Bosman

Geboren in 1971 in Den Haag en zich door middel van particuliere opleidingen bekwaamd als theatermaker, acteur en theaterdocent. Van jongs af aan gegrepen door het theatervak en sindsdien werkend in het onderwijs, de particuliere markt en het bedrijfsleven. Daarbij altijd zoekend naar verbindingen tussen de verschillende kunstdisciplines. Vaak werkend vanuit improvisatietheater in de breedste zin van het woord.Als acteur momenteel voornamelijk toerend met de muzikale kindertheatervoorstellingen “Midzomernachtsdroom” en “Odysseus” die zijn ondergebracht bij impresariaat Uit de Kunst. Het afgelopen jaar naast de theaterlessen via het Koorenhuis ook projecten gedaan met het Nederlands Danstheater, festival Classique en De Betovering..

Cursussen: Improvisatie, Korte productie, Cabaret

Natalia Rogalski foto

Natalia Rogalski

“Later word ik balletdanseres, lerares Frans of wetenschapper.” Ik heb gedreven gedanst, maar werd zangeres, actrice, theatermaker. Mijn liefde voor vreemde talen bracht mij de wereldmuziek. Inmiddels geef ik les in theater, zang en aanverwante gebieden aan uiteenlopende doelgroepen en leeftijden en in mijn vrije tijd kun je me betrappen op het lezen van wetenschappelijke onderzoeken… voor de lol!.

Mijn artistieke loopbaan begon in 1993 bij het Pools Folkloristisch Staatsensemble Śląsk. Van 1995 – 2010 volgde een intensieve zangcarrière met tournees en cd’s in zowel binnen- als buitenland (Flairck, Eric Vaarzon Morel, Fernando Lameirinhas, Ot Azoj, Publieksprijs Concours de la Chanson). Vanuit een wens tot verdieping volgde ik van 2000 – 2004 een theateropleiding (Amsterdamse Theater Academie, later De Theaterkade; muziektheater afstudeer-voorstelling Pierogi ?!). Als actrice speelde ik in korte films (regie Ania Hodalska, NPS New Arrivals) en in de tv-serie Floor Faber (bijrol). Mijn voorstelling Help! de Polen komen zag in 2007 het levenslicht.

Cursussen: Stem en acteren, Presenteren in je werk, Stem en volume

Nina Sondagh foto

Nina Sondagh

Naast theatermaker ben ik ook fotograaf. Ik denk beeldend en dat is ook vaak mijn vertrekpunt. Verder heb ik een technische aanpak en wil ik graag samen met mijn spelers op onderzoek. Mijn specialiteit is beeldend theater maken vanuit improvisatie of vanuit een theatertekst.’

cursussen: Productie, Tekst, Basis

Toos Sax van der Weijden

Toos Sax van der Weijden

Een paar afspraken… en wat zich verder op de speelvloer ontwikkelt is avontuur. Een groot avontuur vanuit wat de spelers aandragen, gefundeerd op wederzijdse acceptatie: op avontuur in veilig gebied. Wat helpt om die andere werkelijkheid te creëren? Het blijft me fascineren.Ik houd er van om mijn spelers zo te raken dat ze me mee nemen in hun verhalen, hun energie en eigenheid. Ik heb mijn methodes ontwikkeld als actrice, spelcoach en theatermaker aan de Toneelacademie van Maastricht en l’École Philippe Gaulier in Parijs, in communicatietrainingen, psychodrama en voice dialogue. Miscommunicatie terwijl de acteurs zo goed mogelijk communiceren: dat is toneel.

Cursussen: De Vloer op. Improviseren, Orientatie, Basis
Opleiding: Trainingsacteren

Ninke Overbeek foto

Ninke Overbeek

Na mijn studie theaterwetenschap volgde ik de opleiding Writing for Performance aan de HKU in Utrecht (afstudeerjaar 2011). Vandaag werk ik onder andere voor De Kosmonaut, een productiehuis voor nieuwe theaterteksten, en Theater aan het Spui. Daarnaast geef ik diverse workshops en lezingen.“Ik schrijf graag voor theater omdat ik ervan houd te zien hoe de woorden tot leven komen, klank en persoonlijkheid krijgen via de acteurs, hoe de tekst meerdere lagen krijgt, de reactie van het publiek. Bovendien ben je samen in één ruimte, je ademt dezelfde lucht in. Dat is een cliché, maar tegelijkertijd wordt het steeds unieker dat vreemden samenkomen op die manier.”

Cursussen: Zomerschool

Stephanie Hermes Haags Theaterhuis foto

Stephanie Hermes

Na mijn afstuderen in 2002 aan de opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heb ik me ontwikkeld tot een veelzijdige, innovatieve en expressieve theatermaakster die stukken voor kinderen, jongeren en volwassenen ensceneert. Naast mijn werk in het Koorenhuis ben ik sinds 2002 werkzaam als theaterdocente en regisseuse in de regio Den Haag: Koninklijk Conservatorium, de Cultuurbrouwerij, Toneelgroep Randstad, het Vrijtheater, Stichting Boog en Parnassia.In mijn lespraktijk staan spelplezier, energie en inzicht in het persoonlijke leerproces voorop. Samen met mijn spelers zoek ik de grenzen op, om zo iedereen tot het uiterste uit te dagen. Mooi theater bestaat voor mij uit een combinatie van fysiek spel, indringend beeld en verrassende tekstinterpretatie. Op weg naar mijn eigen lesmethode heb ik me in de ideeën van Bertolt Brecht en Konstantin Stanislavski, de elementen van de Mime Corporele, de improvisatietechnieken van Keith Johnstone en de stemvormingsprincipes van Bart Kiene verdiept.

Cursussen: Tekst, Regie

Yolanda van Welij Haags Theaterhuis foto

Yolanda van Welij

Sinds mijn afstuderen in 2001 aan de opleiding Docent Dans van Codarts ben ik verbonden geweest aan verschillende professionele opleidingen in binnen- en buitenland voor het geven van modern, improvisatie, compositie en (modern) jazz lessen. Hierbij is het voor mij een uitdaging om nieuw talent de juiste know-how mee te geven op artistiek en danstechnisch gebied en tegelijkertijd de eigenheid en het vertrouwen in zich zelf te ontwikkelen.De nieuwsgierigheid naar verschillende vormen van dans- en bewegingstechnieken en andere kunstdisciplines heeft ervoor gezorgd, dat ik me heb ontwikkeld heeft tot een allround dansdocent. Daarnaast ben ik sinds 2010 afgestudeerd yoga docent en geef les in Hatha yoga en Aerial Yoga.

Cursussen: Viewpoints

Lotte de Leeuw Haags Theaterhuis foto

Lotte de Leeuw

Ik ben in 2013 afgestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool van de kunsten, opleiding theater docent. Momenteel werk ik als theatermaker en docent bij Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, het NTjong en op verschillende scholen. Als theatermaker werk ik vaak vanuit beweging en persoonlijke verhalen, zoals mijn laatste voorstelling met volwassenen ‘ vergeet me niet(je)’ over vergeten & herinneren.

Cursussen: Basis

Martine de Moor Haags Theaterhuis

Martine de Moor

Opgegroeid in de theaterwereld besloot ik om op mijn 18e naar Italië te vertrekken. Bij theaterschool La Bottega Theatrale in Florence volgde ik de acteursopleiding. Eenmaal weer terug in Nederland ben ik naast het spelen in het theater en op televisie in 1990 ook begonnen met lesgeven en theater maken. 10 jaar heb ik lesgegeven op Jeugdtheaterschool Rabarber aan alle leeftijden, ook volwassenen. Daarnaast maakte ik samen met musici meerdere kindervoorstellingen en regisseerde ik amateurvoorstellingen. Vanaf 2001 ben ik gaan lesgeven.Wat ik belangrijk vind is het creëren van een veilige omgeving waarin de spelers de vrijheid durven te nemen om te onderzoeken en te groeien, gebruikmakend van theater en speltechnieken. Spelplezier staat daarbij voorop.

Cursussen: Tekst

Marian Pankow Haags Theaterhuis foto

Marian Pankow

Sinds mijn afstuderen aan de opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 2003, ben ik werkzaam als docent, regisseur en tekstschrijver. De afgelopen 10 jaar heb ik bij het Koorenhuis in Den Haag theatercursussen gegeven aan zowel volwassenen als jongeren en kinderen. De cursussen voor volwassenen waren onder andere: de basiscursus, acteren met tekst, de werkplaats theatermaken & regie, en diverse korte producties.In het lesgeven staan twee dingen voor mij centraal: techniek en vrijheid. Je leert als cursist een aantal technische aspecten van acteren. Die vaardigheden vergroten op hun beurt je vrijheid op de speelvloer. De vrijheid om met open vizier een scène te improviseren, uiteenlopende personages te spelen, of een bestaande tekst een eigen invulling te geven. Als regisseur heb ik meerdere avondvullende voorstellingen gemaakt bij amateurgezelschappen in Den Haag, onder andere bij Het Vrij Theater, Toneelvereniging ODIA, Theatergroep Wats en Toneelgroep Spelegast. Het schrijven is de afgelopen jaren een steeds belangrijker onderdeel van mijn werkzaamheden geworden. In 2009 heb ik voor het project “Shakespeare in de stad” een moderne tekstbewerking gemaakt van William Shakespeare’s Een Midzomernachtsdroom. Op dit moment ben ik als scriptschrijver verbonden aan de jongeren-musical “Peace of Me”, die ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in september zal worden opgevoerd in de Koninklijke Schouwburg.

Cursussen: Tekst, Basis, Improvisatie, Personage en Transformatie, Tsjechov Unlimited

Jeroen de Graaf Haags Theaterhuis foto

Jeroen de Graaf

Ik ben in 2006 afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Academie voor Theater in Tilburg als docerend theatermaker en sindsdien vooral actief in het Haagse theaterklimaat. Als theaterdocent en regisseur ben ik al jaren verbonden met Rabarber, de theaterschool van Den Haag waar ik diverse grote familievoorstellingen heb gemaakt.Vanuit Kunstencentrum Koorenhuis heb ik, naast de spelverdiepende cursussen voor volwassenen, uiteenlopende theaterprojecten bedacht en uitgevoerd. Van werken met 80plussers in combinatie met kinderen tot het artistiek coachen van een nieuw amateur- gezelschap, Theatergroep De Zwarte Weduwe. Als spelregisseur ben ik ook druk bezig met de jongerenmusical PEACE OF ME, een voorstelling ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis. Een bijzondere samenwerking tussen Koorenhuis, Dutch Don’t Dance Division, Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg. De eindregie is in handen van Hans van den Boom van NT Jong.

Cursussen: Productie

Nadège Chaumont Haags Theaterhuis foto

Nadège Chaumont

In 2001 ben ik aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgestudeerd als theatermaker en actrice aan de mime opleiding. Vanaf dat moment heb ik diverse rollen gespeeld in theatervoorstellingen en voor tv. Zo was ik o.a. te zien in GTST, Doc 12, Ernstige delicten, Rozengeur & Wodka lime en speelde ik in voorstellingen onder regie van Ine te Rietstap en Moniek Merks en interactieve schoolvoorstellingen. In 2005 speelde ik een solo in theater Branoul onder regie van Bernadette Lieffering.Vanaf mijn afstuderen in 2002 ben ik, naast het acteren, werkzaam als bewegings-/mimedocent en theaterdocent. De afgelopen 10 jaar heb ik diverse workshops en cursussen gegeven aan jong en oud. Aan particulieren en bij culturele instellingen als het Jeugdtheaterhuis in Gouda, het Koorenhuis in Den Haag, ‘t LOT (Landelijke oriëntatiecursus theater) in Amsterdam. Momenteel geef ik theaterlessen en begeleid ik docenten in opleiding op de Amsterdamse JeugdtheJAterschool. Sinds 2008 heb ik diverse certificaten gehaald als Iyengar Yoga docent en geef ik momenteel yoga op de mime opleiding in Amsterdam, Iyangar Yoga Zeeburg en Yoga to day in Weesp.

Cursussen: Fysiek

Martine van Ditzhuyzen Haags Theaterhuis foto

Martine van Ditzhuyzen

Martine van Ditzhuyzen heeft 25 jaar ervaring als fysieke actrice, performer en poppenspeler. Zij speelde onder anderen bij het Waterhuis, Virga Lipman, TG Winterberg, Theater de Winter en Golden Palace. Sinds 2009 is zij lid van de performancegroep Trickster en van de Genetic Choir waarin improvisatie en instant compositie worden onderzocht. Naast ‘op de planken staan’ geeft zij al jaren les aan amateurs en semi-professionals. In haar lessen wordt het fysiek in combinatie met de ruimte en wat erin staat aan voorwerpen of materialen ingezet als uitgangspunt om tot spel te komen. In 2014 haalde zij haar Master Theaterwetenschap aan de universiteit te Utrecht. Zij specialiseert zich in ‘performing objects’ en beeldend fysiek theater. Sinds januari 2014 is zij hoofdredacteur van het blad de Wereld van het Poppen en Objecttheater.

Opleiding: Poppen- en Objecttheater

Joke Duif Haags Theaterhuis foto

Joke Duif

Joke Duif werkt al zo’n 23 jaar als theatermaker en spelcoach. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten afdeling theater en drama te Utrecht, en aan de acteursopleiding ‘De Kleine Academie’ te Brussel. Het is haar specialiteit om het vak acteren meer fysiek te benaderen; met en zonder tekst. In het verleden en het heden is er veel samengewerkt met andere vakdisciplines en theatergezelschappen in de vorm van theaterprojecten op speciale locaties en in theaters. Joke Duif geeft spelworkshops Maskerspel I, II en III en fysiek spel met en zonder woorden. Zij is ook verbonden aan een particuliere theaterschool voor jonge theatermakers te Amsterdam. Belangrijke bronnen zijn het werk en materiaal van ‘Le Coq – Lorna Marshall – Erik Vos’ En vooral ook het dagelijkse leven.

Cursussen: Basis, Maskerspel

Carolien Hoogendoorn Haags Theaterhuis foto

Carolien Hoogendoorn

Samen met een groep spelers heel onbevangen op de speelvloer stappen en onderzoeken wat je allemaal in huis hebt. Waar je grenzen liggen en proberen die te verleggen. In de huid te kruipen van die ander en waardevolle schatten te ontdekken die je weer kunt gebruiken in je eigen spel en in het dagelijks leven. En dit alles met de nodige humor, want hoe leuk is het om te spelen. Om gewoon in het diepe te springen en te ontdekken dat je daar ook kunt staan!

Ik ben theatermaker en hou van mooie dingen maken. Dat doe ik met hart en ziel. Vol overgave een andere wereld creëren met mensen die zichzelf durven te laten zien. Met hun mooie en hun lelijke kanten. En met elkaar ontdekken dat ook in lelijkheid en imperfectie ongelofelijk veel schoonheid schuilt.

Cursussen: Laat maar lekker waaien, Basis

Bernadette Lieffering Haags Theaterhuis foto

Bernadette Lieffering

Na mijn afstuderen in 1999 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Eindhoven richtte ik mijn eigen theaterbedrijf Klik op en werkte met veel passie en inzet als theaterdocent, theatermaker, projectleider en trainer.

Als theatermaker werk ik zowel vanuit klassieke teksten en thema’s, die ik bewerk tot hedendaagse voorstellingen als vanuit improvisatie. Mijn manier van werken zou ik willen beschrijven als open en enthousiast. Ik streef bij acteurs naar bewustwording en het verleggen van grenzen, waarbij het ontwikkelen van persoonlijke talenten voorop staan.

De afgelopen 15 jaar heb ik o.a. voor het Koorenhuis, Culturalis, Ministerie van Buitenlandse zaken, Delftse Komedie gewerkt en ik maakte in 2009 een voorstelling met kinderen in een ashram in India.

Cursussen: Drama Classes

Login Form